Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Ρομπέν της διπλανής πόρτας... δεν είναι Έλληνες; - ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


"Οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι".. "Οι Έλληνες έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στους άλλους λαούς".. "Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι.."
Αυτές και άλλες φράσεις ακούμε ή διαβάζουμε καθημερινά. Φράσεις που αντανακλούν τη χαμένη μας αυτοεκτίμηση ή την ανάγκη μας να βρούμε στους αρχαίους Έλληνες αυτό που, ίσως, έχουμε παραμελήσει ή ακόμα και χάσει στις ημέρες μας, μέσα στον καιρό της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Ο πολιτισμός, όμως, δεν είναι κληρονομικό χάρισμα, είναι αξία που κατακτάται και βιώνεται καθημερινά, όπως πιστεύουμε στη Νεα Ακροπολη. Και ευτυχώς που υπάρχουν φωνές που μας ξυπνούν από τον νοσταλγικό μας λήθαργο και μας δείχνουν ότι το να θαυμάζεις το παρελθόν δεν αρκεί για να τιμάς το παρόν. Και το παρόν το σέβεσαι όταν δείχνεις ενεργή αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό σου και βοηθάς αυτούς που σε χρειάζονται. Δυστυχώς, όμως, οι Έλληνες φαίνεται ότι δύσκολα το κάνουν.


Διαβάστε το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στο news247.gr και προσπαθήστε να δείτε πέρα από τις εκλογικεύσεις και τις δικαιολογίες, τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας από εμάς για να κάνουμε το ιδεώδες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού να λάμψει πάλι στην πατρίδα μας.


"Οι Έλληνες είμαστε τελευταίοι στον εθελοντισμό"


"Ο εθελοντισμός 'τρώει' θέσεις εργασίας", "κοροϊδο είμαι να δουλεύω και να μην με πληρώνουν".

Φράσεις που έχουν ακουστεί πολλάκις όταν η συζήτηση έρχεται στην προσφορά. Επτά ΜΚΟ αναλύουν το φαινόμενο και μιλούν για τους σύγχρονους "Ρομπέν της διπλανής πόρτας"

Εθελοντισμός στην Ελλάδα της κρίσης.
Υπάρχουν ή όχι αξιόλογες προσπάθειες προσφοράς στην "Κοινωνία των Πολιτών" και τι τελικά δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη θέση μας στον "κοινωνικό αλτρουισμό" σε σχέση με την Ε.Ε.; Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο "Volunteering in the European Union", η Ελλάδα έλαβε τη χαμηλότερη θέση στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών, με αναλογική συμμετοχή του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες, μικρότερη του 10%. Κατά το 2012, ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε μητρώα Ελλήνων εθελοντών ανέρχονταν σε περίπου 30.000 με 32.000 (τριπλάσιος σε άλλα κράτη - μέλη), ωστόσο από τότε η τάση φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής (τουλάχιστον μία φορά) εμφανίστηκε στις ηλικίες 25 – 49 ετών (20,3%), ενώ το μικρότερο στις ηλικίες 16 – 24 ετών. Σε δείγμα 1.000 ατόμων, το 29,1% συμμετείχε σε δραστηριότητες θρησκευτικών ή εκκλησιαστικών οργανώσεων, ενώ οι γυναίκες εμφάνιζαν ανέκαθεν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε ΜΚΟ.

"Στοιχεία που σίγουρα απογοητεύουν", παραδέχονται στην πλειοψηφία τους υπεύθυνοι προγραμμάτων σε ελληνικές ή διεθνείς ΜΚΟ, στο WE του NEWS 247 . Και επειδή κανένας επίσημος φορέας δεν ανέλαβε ποτέ να ανανεώσει από τότε τα επίσημα στοιχεία, το WE αποφάσισε να δώσει το λόγο σε επτά ΜΚΟ, προκειμένου να καταλάβουμε γιατί οι Έλληνες δεν γίνονται εθελοντές και ποιο τελικά το προφίλ του σύγχρονου "Ρομπέν της διπλανής πόρτας".

Εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα οι:

  • Μαρία Κουλεντιανού, Υπεύθυνη Ψυχολογικής Υπηρεσίας και Εθελοντικών Υπηρεσιών, Κέντρο Ζωής
  • Άντα Αλαμάνου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου, Χορηγιών & Επικοινωνίας στην ΚΛΙΜΑΚΑ και Συντονίστρια Προγράμματος Στήριξης Αστέγων
  • Νατάσα Χατζίρη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα"
  • Δανάη Βαλλιανάτου, Ηuman Resource Director και Υπεύθυνη των εθελοντών της οργάνωσης "PRAKSIS"
  • Σέμη Γκούφα, Υπεύθυνη διοργάνωσης της ετήσιας Γορτής Εθελοντισμού, γενική γραμματέας του Διεθνούς Φιλοσοφικού και Πολιτιστικού Οργανισμού "ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ", εκπρόσωπος της Κίνησης Φορέων Εθελοντισμού 
  • Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace
  • Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ALMA


Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ


Η δική μας άποψη

ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Δείτε τι είναι ο εθελοντισμός για εμάς

Γίνετε φίλοι μας στο Facebook
Δείτε τα βίντεο από δράσεις εθελοντισμού